Samengestelde gezinnen

Samengestelde gezinnen

In Nederland blijft het aantal samengestelde gezinnen stijgen. In een samengesteld gezin heeft minimaal een van de twee partners kinderen uit een eerdere relatie. Komt een van de partners te overlijden, dan gaat bij het verdelen van de erfenis de wet uit van een “gewone” gezinssituatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het opstellen van een testament is juist voor partners die een samengesteld gezin vormen erg belangrijk.

In de wet wordt op geen enkele manier rekening gehouden met het bestaan van samengestelde gezinnen. Is er niets op papier gezet en één van de partners komt te overlijden, kan dit de nodige problemen veroorzaken, zoals:

De nieuwe partner verzorgd achterlaten
Wil je de achterblijvende partner verzorgd achterlaten, dan moet dit goed geregeld worden. Zijn de partners niet getrouwd, is er geen samenlevingscontract en is er geen testament, dan is de nieuwe partner op geen enkele manier erfgenaam. Deze partner heeft dus nergens recht op.

Woning
Indien een van de partners (met kinderen) intrekt bij de andere partner die een eigen woning heeft en er wordt op papier niets geregeld en de partner die de woning heeft komt te overlijden dan betekent dit dat de andere partner nergens recht op heeft. De woning gaat naar de wettelijke erfgenamen van de partner die is overleden. Dit kan betekenen dat de andere partner (met kinderen) de woning moet verlaten. Dit kan voorkomen worden door een samenlevingscontract af te sluiten, te trouwen en een goed testament op te maken.

De ex-partner vertegenwoordigt de kinderen
Zonder een testament is de kans groot dat de minderjarige kinderen bij het overlijden worden vertegenwoordigd door de andere ouder. De nieuwe partner moet dan samen met de ex-partner de nalatenschap afwikkelen.

Stiefkinderen laten erven
Stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Indien er geen testament is opgemaakt worden de kinderen van je partner niet jouw erfgenamen. Indien de wens is dat de stiefkinderen ook meedelen in de nalatenschap als jij komt te overlijden dan dient er een testament opgemaakt te worden. Als er niets wordt geregeld hebben de kinderen van jouw partner nergens recht op.

Wil je meer informatie over bovenstaande of jouw situatie bespreken? Neem gerust contact op met ons kantoor.

Laatste berichten

Wat is een executeur?

12 juli 2024

Digitale nalatenschap

08 juli 2024

Gerelateerde diensten


Offerte

Door een offerte aan te vragen, krijgt u inzicht in de kosten en de mogelijkheden van onze dienstverlening. U kunt dan rustig overwegen of onze diensten passen bij uw situatie en budget.

Laat ons u ondersteunen bij
belangrijke gebeurtenissen

Algemene voorwaarden | Privacy statement

© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation
Realistatie Internetbureau Praes.
© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation.
Realistatie Internetbureau Praes.