Eenmanszaak of bv

Eenmanszaak of bv

Als je een bedrijf wilt beginnen, heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen. Twee hiervan zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv). Bij de keuze voor een eenmanszaak of bv gaat het vooral over belastingen en aansprakelijkheid.

Een bv is een rechtspersoon, wat inhoudt dat je in de meeste gevallen niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. In de eerste plaats is de bv aansprakelijk. Een eenmanszaak is daarentegen geen rechtspersoon en ben je persoonlijk aansprakelijk. Het privé- en ondernemingsvermogen zijn bij een eenmanszaak één. Als je bedrijf failliet gaat, heeft dit ook gevolgen voor je persoonlijke vermogen.

Ben je eigenaar van een eenmanszaak? In dat geval betaal je onder andere inkomstenbelasting over de winst. Voldoe je aan de eisen van de Belastingdienst voor het ondernemerschap, dan ben je voor de inkomstenbelasting ondernemer. Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst en eventueel dividendbelasting van de winstuitkering. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv betaalt daarnaast inkomstenbelasting over zijn fiscaal minimaal loon en over uitgekeerd dividend.

Welke ondernemingsvorm het beste is qua belasting is afhankelijk van de winst. Het is voor bedrijven met een lage winst namelijk voordeliger om een eenmanszaak op te richten vanwege de aftrekposten (startersaftrek, zelfstandigenaftrek). Bij een hoge winst kan een bv aantrekkelijker zijn dankzij de lagere belastingtarieven.

Heb je vragen over de juiste rechtsvorm? Neem dan contact op met ons kantoor.

Laatste berichten

Samengestelde gezinnen

14 juni 2024

Eenmanszaak of bv

07 juni 2024

Gerelateerde diensten


Offerte

Door een offerte aan te vragen, krijgt u inzicht in de kosten en de mogelijkheden van onze dienstverlening. U kunt dan rustig overwegen of onze diensten passen bij uw situatie en budget.

Laat ons u ondersteunen bij
belangrijke gebeurtenissen

Algemene voorwaarden | Privacy statement

© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation
Realistatie Internetbureau Praes.
© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation.
Realistatie Internetbureau Praes.