Startersvrijstelling

Startersvrijstelling

Bij de aankoop van een woning moet je overdrachtsbelasting betalen. Sinds 1 januari 2021 zijn er verschillende tarieven.

De huidige overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de aankoopwaarde voor bestaande woningen. Dit geldt niet als de zogenaamde startersvrijstelling van toepassing is. Deze vrijstelling geldt als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en de woning zelf gaat bewonen. De vrijstelling mag slechts één keer worden gebruikt en geldt alleen voor de aankoop van een woning met een koopprijs tot € 510.000 (tarief 2024).

Kopers van 35 jaar en ouder en kopers van 18 tot en met 34 jaar die een huis kopen met een koopprijs boven de € 510.000, betalen 2 procent overdrachtsbelasting. Koop je een huis waarin je niet zelf gaat wonen, dan betaal je 10,4 procent (tarief 2024) overdrachtsbelasting.

De startersvrijstelling scheelt je aanzienlijk in de kosten met de gedachte dat het voor starters makkelijker wordt om een eigen woning te kunnen kopen.

Heb je vragen over de aankoop van je woning? Neem dan gerust contact op met ons kantoor.

Laatste berichten

Samengestelde gezinnen

14 juni 2024

Eenmanszaak of bv

07 juni 2024

Gerelateerde diensten


Offerte

Door een offerte aan te vragen, krijgt u inzicht in de kosten en de mogelijkheden van onze dienstverlening. U kunt dan rustig overwegen of onze diensten passen bij uw situatie en budget.

Laat ons u ondersteunen bij
belangrijke gebeurtenissen

Algemene voorwaarden | Privacy statement

© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation
Realistatie Internetbureau Praes.
© Huitsing & Poort Notariaat en Mediation.
Realistatie Internetbureau Praes.